Site icon Оголошення Дніпро

Ауизашар: Де поїсти в Алмати з комфортом

Досуг

robertss 02.09.2023 Article

16 травня в усьому світі почався священний для мусульман місяць Рамадан. Пост уже підійшов до своєї середини, і ми вирішили дізнатися у наших читачів, куди вони найчастіше ходять здійснювати ауизашар в Алмати і чому.

Ще 2015 року агентство Ranking.kz з’ясувало, що найбільше по кафе і ресторанах у Казахстані ходять алматинці. А за статистикою nb.kz за 2017 рік, на один заклад в Алмати в середньому припадають 566 осіб, тоді як у США цей самий показник становить 510 осіб. І це за значної різниці в кількості населення.

З початком посту потік клієнтів у вечірній час у кафе і ресторанах Алмати значно збільшився, десь став навіть нестерпним. Основна проблема — довге обслуговування через щільну посадку. У зв’язку з чим ми вирішили провести невелике опитування у жителів південної столиці і дізнатися, де найкомфортніше здійснювати ауизашар поза домом.

Основними критеріями під час вибору місць стали: відсутність алкоголю, халял-кухня, своєчасне обслуговування, близькість до мечеті або наявність у самому закладі намазхани. Перевагу за кухнею віддають східній: казахській, узбецькій, уйгурській, турецькій.

З рекомендованих місць, у які все ще можна потрапити під час ауизашара і поїсти з комфортом, до трійки найчастіше згадуваних увійшли: кафе OZYURT, кафе BAYSAN і мережа їдалень BASILIC. За словами опитаних, ці заклади відповідають важливим для людини, яка тримає пост, критеріям, і справляються з навантаженням у вечірній час.

Кафе турецької кухні OZYURT (на Тулебаєва)

Одне з перших іноземних закладів Казахстану кафе OZYURT прийшло на ринок 25 років тому. Вони були серед перших, хто привіз сюди турецький донер, а також стали першопрохідцями серед закладів безалкогольного формату — від самого початку в їхніх точках ніколи не подавали алкоголь. У зв’язку з цим заклад заробив особливу довіру з боку імамів.

Кількість посадкових місць: 216

Потік гостей за вечір: близько 300 осіб

Бронювання місць: за 2 дні

Попереднє замовлення страв: діє, до моменту приходу вже все готово

Іфтар-меню: у ресторанах — ні, у торгових центрах — так

Безкоштовна іфтар-тарілка: помідори, огірки, фініки, вода

Найпопулярніші страви під час посту: донер «Іскандер», кебаби, пуф-лаваш, айран, пахлава

Основні гості на ауизашар: великі компанії молодих людей

Можливість для здійснення намазу: Центральна мечеть + кімната відпочинку в самому закладі

Мережа їдалень Basilic (на Желтоксан)

Basilic давно полюбився жителям південної столиці своїм швидким обслуговуванням і смачною їжею. У закладі діє формат відкритої кухні — гості можуть особисто спостерігати за тим, що відбувається «по той бік кухні». Лагман і плов готують при вас у справжніх казанах і без підсилювачів смаку. Сам формат закладу орієнтований на швидкість: офіціанти одразу вбивають замовлення через спеціальну програму у смартфон, а на кухні більшість страв уже готові до виносу, тож прийшовши за 10 хвилин до відкриття посту, можна без проблем і вчасно отримати своє замовлення.

Кількість посадкових місць: 400

Потік гостей за вечір: 80-90%

Бронювання місць: для великих компаній від 10 осіб

Попереднє замовлення страв: діє, до моменту приходу вже все готово

Середній час приготування страв: 7-8 хвилин wok-страви, 15 хвилин — шашлики

Іфтар-меню: немає

Безкоштовна іфтар-тарілка: фініки

Найпопулярніші страви під час посту: шурпа Basilic, ташкентський плов, манти, національна кухня

Основні гості на ауизашар: великі компанії молодих людей

Можливість для здійснення намазу: Центральна мечеть

Кафе східної кухні Baysan (Тургут Озала, 249А)

Кафе Baysan вирізняється своєю тишею і смачною східною кухнею: узбецькою та казахською. У кафе є два поверхи, кожен з яких орієнтований під свою цільову аудиторію. На другому — найчастіше розташовуються сім’ї, тут же обладнано дитячий майданчик; на третьому ж — молодь. У кафе також є окремі кабінки для компаній на 7-10 осіб, водночас для того, щоб розташуватися в них, не потрібен депозит або додаткова бронь — заповнюються вони за наявністю попиту. Крім того, на першому поверсі ресторану є автомийка, що також зручно для гостей: поки ви обідаєте або вечеряєте, можна спокійно привести до ладу свій автомобіль.

Потік гостей за вечір: 200-300 осіб

Бронювання місць: день у день

Попереднє замовлення страв: діє, до моменту приходу вже все готово

Іфтар-меню: є (2700 тенге)

Безкоштовна іфтар-тарілка: фініки, вода

Найпопулярніші страви під час посту: бешпармак, сорпа, плов

Основні гості на ауизашар: сім’ї — на другому поверсі, молодь — на третьому поверсі

Можливість для здійснення намазу: дві спеціальні кімнати в самому закладі

Унікальна добірка новин від нашої редакції

You may also like

Как правильно использовать пушер

Фільми, від яких не можна відірватися: кіноподорож

Лучшие топ 20 турецких сериалов — по мнению зрителей

7 корисних низькокалорійних вечерь на тиждень для здоров’я та комфорту

Ким я був у минулому житті: онлайн тест за 3 хвилини

Книги про кохання: 10 сучасних і класичних творів

Exit mobile version