Коптильня своїми руками: простий варіант виготовлення в домашніх умовах

Коптильня — це пристрій, у якому продукти піддаються обробці теплом і димом. Найчастіше його використовують для копчення м’яса, сала і риби. Робота коптильні влаштована за єдиним принципом:

  • Агрегат складається з двох основних камер. У великій розміщують продукт, підвішуючи на гачки або викладаючи на решітку. Мала камера виконує роль печі, куди викладають і підпалюють тріску (тирсу). Для приємного аромату готового продукту застосовують тріску фруктових дерев і берези.
  • Джерело вогню знизу забезпечує згоряння тріски. Під час швидкого копчення тріска має горіти, а під час повільного — просто нагріватися і тліти. Дим перенаправляють у коптильну камеру. Час копчення залежить від розмірів та об’єму продуктів.

У деяких коптильнях камери розміщені одна над одною. Тоді внизу основної встановлюють піддон для збору жиру, щоб він не капав на тріску. Домашні коптильні відрізняються:

  • за типом установки камери (вертикальні та горизонтальні);
  • за формою (прямокутні та циліндричні);
  • за призначенням (спеціальні коптильні для м’яса, риби або сала, універсальні);
  • за видом матеріалу (з нержавійки, сталі, чавуну);
  • за способом копчення (гарячого, холодного і швидкого).

Коптильня з нержавійки з гідрозатвором — найпопулярніша модель домашньої коптильні. У такій моделі звичайну коптильню зі зсувною кришкою вдосконалили гідрозатвором. У верхній частині коптильні є жолоб, що заповнюється водою. Нижній торець кришки опускається в нього для герметичності, і дим не виходить назовні. У такій коптильні зазвичай проводять копчення продуктів гарячим способом, а час приготування займає 1,5-2 години. Перевага коптильні з гідрозатвором у герметичності конструкції. Таким пристроєм зручно користуватися в закритому приміщенні.

У коптильнях холодного копчення процес копчення продуктів триває від 3 до 7 днів. Натомість продукція, приготована в такій коптильні, може зберігатися до 4 місяців.

При виготовленні домашньої коптильні враховують основні параметри:

  • Розміри пристрою: для двору — будь-які, для приміщення — міні-коптильня розміром 50х60 см, вагою до 10 кг.
  • Товщина металу для стінок коптильні — не менше 1,5 см.
  • Кришка плоска, щоб не збирався конденсат.

Користуватися коптильнею нескладно. Осередком для нагрівання на природі служить багаття, а вдома коптильню нагрівають на плиті.

Для копчення продуктів вистачає всього 1-2 жмені тріски. Редакторка електронного журналу Smart Homes Керолайн Пріс радить залити суху тріску на 1 годину водою, а потім злити зайву рідину. Так тріска не згорить одразу, забезпечуючи достатньо диму для копчення.

Як зробити універсальну домашню коптильню

Щоб заощадити на матеріалах, WikiHow радить використовувати для коптильні гарячого копчення бочку з-під олії, для коптильні холодного копчення — металевий бак або сейф.

Для роботи знадобляться такі матеріали:

  • бочка з нержавійки;
  • тринога металева;
  • болти — 5 шт;
  • гайки — 5 шт;
  • металеві прути діаметром 6 мм;
  • шарнір;
  • шурупи;
  • цегла;
  • болгарка;
  • дриль.
  • Виріжте дно бочки болгаркою по внутрішньому колу. Зробіть по центру отвір і прикріпіть гайкою довгий болт.
  • Зробіть розмітку на однаковій відстані по діаметру бочки і просвердліть 4 отвори на висоті 50 см. Вставте довгі болти і закріпіть їх гайками з внутрішньої сторони. Покладіть вирізане дно для збирання жиру всередину бочки на виступаючі болти. Болт по центру кола спрямований догори і застосовується як ручка для витягування піддону.
  • Зріжте верхню частину по зовнішній стороні бочки, щоб вийшла кришка. Намалюйте в нижній частині бочки прямокутник і виріжте його болгаркою. Просвердліть дірки і поставте шарнір, перетворюючи вирізану частину металу на дверцята.
  • Виріжте 4 металеві прути довші на 10 см за діаметр бочки. Вставте 2 прути паралельно в дірки, просвердлені на відстані 60 см від верхнього краю бочки. Протягніть 2 прути в дірки, зроблені на відстані 2 см від верху бочки так, щоб вони лежали перпендикулярно до нижніх прутів.
  • Викладіть основу для вогнища з плоских цеглин просто на землі. Зверху поставте металеву триногу з плоскою тарілкою, що відповідає за діаметром дну бочки. Можете покласти на триногу металевий лист. Підставте знизу кілька звичайних цеглин для стійкості конструкції.
  • Розпалюйте вогонь знизу під триногою, а тріску закладайте в нижній відсік через дверцята. Продукти для копчення підвісьте на гачках на металеві прути. Зверху закрийте кришкою.

На виготовлення простої коптильні з підручних матеріалів піде не більше 3 годин. У такій моделі готують сало, м’ясо або рибу холодного копчення. Після приготування гарячі шматки виймають із коптильні та залишають для вивітрювання на 6-12 годин. Піддон щоразу промивають від жиру, щоб не накопичувалися канцерогени і не піднімався неприємний запах під час нагрівання.

Блогер Оуен Гейгер пропонує на ділянці побудувати з цегли універсальну піч із грилем і коптильнею. Це дасть змогу заощадити кошти і приготувати будь-яку їжу для сім’ї та гостей.

Для приготування копченостей підійде проста коптильня, зроблена своїми руками з підручних матеріалів. Займіться її виготовленням за схемою і підказкою знавців. Вийде бюджетно, просто і вигідно.

You may also like

Как правильно использовать пушер

Привітання з днем народження в прозі своїми словами 2023

Фільми, від яких не можна відірватися: кіноподорож

Лучшие топ 20 турецких сериалов — по мнению зрителей

До чого свербить права рука: народні прикмети

Баклажанна ікра в домашніх умовах

Добавить комментарий

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

close